Temat zdrowego żywienia wraca nieustannie. Coraz to nowsze diety, różnego rodzaju kompozycje smakowe. Sięganie do innych kultur i tradycji żywieniowych to norma. W dzisiejszym artykule nie będzie inaczej… Ostatnio pisałem o Acai Bar, gdzie spotkałem się z dotąd mi nieznaną jagodą acai, która święci triumfy popularności w Brazylii i tam zadomowiła się na stałe. Od niedawna jest obecna ,na polskim rynku, jak również w wersji foodtruckowej.

Aby przybliżyć Wam fenomen tego owocu postanowiłem podpytać właściciela Acai Bar, o co w tym wszystkim chodzi? I dlaczego warto sięgnąć po jagody acai?

Jacek Zelek: Witam serdecznie. Zacznę od podstawowego pytania: co to jest acai?

Ekipa Acai Bar: Witam, na początku chciałem powiedzieć, że bardzo się cieszymy, że pomysł naszego ACAI baru przypadł Ci do gustu i z przyjemnością opowiem o nim coś więcej.

ACAI to brazylijskie jagody, rosną w dolinie Amazonki, a ich prozdrowotne właściwości już od wielu wieków znane były plemionom z tego regionu, które stosują je leczniczo w różnych dolegliwościach do dnia dzisiejszego.

Jagody ACAI wyglądają jak nasze polskie borówki, z tym że rosną na wysokich palmach. W smaku przypominają zwykłe jagody z lekką nutą czekolady. Niestety, dość szybko (nawet do 24 h od zerwania) tracą świeżość i zdrowotne właściwości, dlatego w większości krajów, również w Polsce, są one dostępne głównie w formie suszonej lub mrożonej.

Na Waszej stronie spotkałem się z określeniem: acai to superfoods nr 1 na świecie. Dlaczego? Jakie są argumenty za tym stwierdzeniem?

O jagodzie ACAI można mówić dużo, natomiast najważniejszą rzeczą jest to, że znalazła się na pierwszym miejscu listy SUPERFOODS na świecie, jako najbardziej odżywczy owoc, który stworzyła matka natura. Jagody ACAI są uwielbiane przez ludzi na całym świecie, przede wszystkim ze względu na swoje niepowtarzalne właściwości. W tej jednej malutkiej jagodzie znajdują się: witaminy z grupy B (1, 2, 3), witamina E, witamina C, niacyna, beta karoten, fosfor, wapń, potas, błonnik, proteiny, żelazo, kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 9.

Zawierające dużą ilość przeciwutleniaczy, aminokwasów i fitosteroli, jagody ACAI pozwalają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi i wspierają nasz układ ochronny. To jednak jeszcze nie wszystko. Te małe owoce mają naprawdę wielką moc! Jagody ACAI oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają metabolizm tłuszczu, stymulują rozbudowę mięśni, znacząco spowalniają procesy starzenia, ponadto pomagają uchronić się przed występowaniem nowotworów, wzmacniają system odpornościowy, regulują krążenie krwi, podnoszą odporność na stres, dodają energii i zwiększają wytrzymałość przyspieszają procesy trawienne, a także wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację. Dużo tego, prawda? :)

Co takiego wyjątkowego jest w acai, a czego nie ma w innych produktach, które oferują nam rodzime firmy zajmujące się zdrową żywnością?

Sam widzisz, jak dobre właściwości i działanie mają jagody, więc przyznam szczerze, że po prostu sam nie znam drugiego takiego owocu. Jagody ACAI zawierają więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona, które powszechnie uchodzą za najlepsze źródło przeciwutleniaczy. Dotąd nie znaleziono na świecie surowca, który mógłby konkurować z tą jagodą pod względem wartości odżywczych. Pomyśl, że dawniej w trudnych czasach rdzenni Indianie wykorzystywali ACAI jako jedyne źródło pożywienia i to właśnie jego wartość żywieniowa pozwalała im przetrwać, tak że zachowywali przy tym energię i zdrowie.

Celem naszego całego ACAI teamu jest propagowanie zdrowego stylu życia i wszyscy zwracamy uwagę na to, co jemy, bo uważamy, że jest to bardzo ważne dla naszego zdrowia.

Rozumiem, że posiłki z acai mogą być śmiało stosowane przez osoby na diecie. Jakie są właściwości zdrowotne acai?

Jak najbardziej są to owoce, które mogą jeść zarówno dorośli jak i dzieci, osoby zdrowe, na diecie i te, które dbają o linię. Pozostaje tylko kwestia doboru dodatków.

ACAI jest również nazywane „jagodą młodości”, dzięki bogactwu przeciwutleniaczy oczyszczają nasz organizm z wolnych rodników i opóźniają proces starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych.

Czy działania niepożądane są możliwe?

Nic mi na ten temat nie wiadomo, coś tak zdrowego chyba nikomu nie może zaszkodzić. Aczkolwiek jestem zwolennikiem stwierdzenia, że wszystko jest dla ludzi tylko z umiarem, dlatego polecam jagody ACAI codziennie np. łyżeczka liofilizowanych jagód do owsianki, kaszki, musli czy koktajli.

Skąd w ogóle pomysł na przeniesienie tego charakterystycznego brazylijskiego produktu na polski grunt?

Pomysł zrodził się właśnie podczas jednej z podróży, które Rafał odbył do Brazylii i tam zakochał się, ale nie tylko w ACAI, lecz i w innych owocach z tego kraju. W Brazylii ACAI jest podstawą diety mieszkańców, jedzą je wszyscy i to przeważnie na śniadanie, przez to są uśmiechnięci, energiczni i zdrowi. To właśnie trochę tego uśmiechu i brazylijskiego słońca chcieliśmy przywieźć dzięki temu do nas do Polski.

O ile dobrze kojarzę, jesteście pierwszą firmą na rynku, która oferuje w sprzedaży acai?

Nie jesteśmy jedyną, ale jedną z nielicznych firm na polskim rynku. Jako jedyni natomiast proponujemy ACAI BOWL jako tradycyjne brazylijskie śniadanie lub deser.

Po pierwszych tygodniach Waszej działalności możecie powiedzieć, że ludzie są zainteresowani tego typu produktem?

O tak, zainteresowanie jest bardzo duże, codziennie poznajemy nowych ludzi; niektórzy znają temat, bo dużo podróżują, są też tacy, którzy czytali o ACAI, ale nigdy nie próbowali, a inni są ciekawi, co to w ogóle jest. Widać, że świadomość ludzi wzrasta z każdym dniem i nie zadowala ich już pseudo-zdrowy towar na sklepowych półkach: chcą mieć wpływ na to, co jedzą i na co wydają pieniądze – dokładnie tak podchodzimy do tego my sami.

Druga sprawa to fakt, że jesteście jedyni, którzy oferują wersję foodtruckową. Póki co, jeden truck na placu Izaaka. Będzie więcej?

Z tego, co nam wiadomo, to jest jeden foodtruck z ACAI na Półwyspie Helskim, ale tylko w naszym foodtrucku można dostać tak szeroką ofertę owoców egzotycznych. Sami nazywamy siebie najzdrowszym foodtruckiem w mieście i nie ukrywam, że bardzo chcielibyśmy się rozrastać. Jest to nasz pierwszy sezon, dlatego ciężko pracujemy na to, żeby mogło nas być więcej.

Na chwilę obecną, na placu Izaaka, są dwie opcje do wyboru. Planujecie poszerzyć ofertę foodtruckową?

Rolę główną w ACAI BAR odgrywa oczywiście nasza jagoda pod postacią ACAI BOWL – przygotowujemy ją w dwóch odsłonach, a wygląda to tak: mrożony owoc ACAI miksujemy z bananem, otrzymany zimny mus podajemy z dodatkami w dwóch wersjach, pierwsza to owoce tj. truskawki, kiwi, banan, dodatkowo chrupiąca granola, a to wszystko posypane nasionkami chia; druga wersja to masło orzechowe i banan posypane kakao.

84

Natomiast muszę jeszcze koniecznie powiedzieć o pozostałych owocach, które możecie spróbować w formie pysznych koktajli tylko w naszym foodtrucku, są to m.in: marakuja, nerkowiec, gujawa, graviola, papaja, mango czy acerola. Każdy owoc to oczywiście bomba zdrowia, natomiast informacje o ich właściwościach znajdziecie na naszej stronie www.acaibar.pl; możemy o nich też opowiedzieć osobiście – znajdziecie nas oczywiście w ACAI BAR. Nadmienię tylko, że wszystkie owoce mamy w formie mrożonej i miksujemy je dodatkiem soku jabłkowego tłoczonego, bez żadnych dodatków, np. cukru; są pyszne, orzeźwiające, o niepowtarzalnym smaku.

Jakie są reakcje ludzi, którzy korzystają z acai?

Wszystkim bardzo smakuje zarówno ACAI BOWL jak i koktajle, mamy już swoich stałych klientów, którzy odwiedzają nas regularnie. A w upalne dni po chłodzące koktajle jest całkiem spora kolejka.

Macie również sklep internetowy, w którym oferujecie jagody acai w wersji sproszkowanej… Co jeszcze można kupić on-line?

Dokładnie tak, sklep internetowy www.seriofruta.pl już działa, więc wszystkich serdecznie zapraszamy: dzięki niemu każdy już może mieć ACAI u siebie w domu.

ACAI jest dostępne w formie liofilizowanej, czyli właśnie sproszkowanej. Dzięki temu procesowi zachowane są wszystkie dobroczynne właściwości jagody. ACAI można w tej wersji dodawać do płatków, jogurtu, owsianki czy koktajli, pamiętając jedynie, żeby temperatura nie była zbyt wysoka,
bo jagoda straci wtedy swoją moc.

Natomiast dla amatorów egzotycznych owoców mamy nie lada gratkę: właśnie u nas można zamówić prosto do domu owoce mrożone, takie jak ACAI, GUJAWA, ACEROLA, MARAKUJA, NERKOWIEC i inne. Przesyłka wysyłana jest w pojemniku termoizolacyjnym w suchym lodzie, co gwarantuje niską temperaturę i bezpieczny transport do celu.

Czy jest szansa na to, żeby przedstawić jakiś przykładowy przepis na pożywny, letni posiłek z acai?

Może będę nudny, ale naszą ulubioną potrawą z ACAI jest oczywiście ACAI BOWL, natomiast w domu z rodziną eksperymentujemy i do musu, który robimy z mrożonego ACAI z bananem, dodajemy np. brzoskwinie, winogrona, maliny, borówki, generalnie każdy owoc, który lubimy, do tego migdały, orzechy, musli, rodzynki lub wiórki kokosowe i na koniec zwieńczenie płynnym miodem, to jest moja ulubiona wersja :)

Reasumując: dlaczego warto jeść jagody acai?

Ja podsumuję to może tak: bądźmy bliżej natury, bo to ona stworzyła takie cudo jak ACAI, a matka natura najlepiej wie, co jest dla nas dobre. Dlatego wszystkich serdecznie zapraszam do naszego ACAI BAR.

Jestem niezwykle wdzięczny za możliwość rozmowy. Ufam, że temat Was zainteresował i sięgniecie po te niezwykłe produkty, do których należą jagody acai. Jeżeli macie możliwość, wpadnijcie na plac Izaaka, gdzie stoi foodtruck Acai Bar, który z pewnością poznacie, ponieważ jest najbardziej kolorowy ze wszystkich stojących tam busików :)